Cestoviny sú položkou, ktorú nájdete snáď v každej domácnosti v potravinovej skrini. Ich príprava je jednoduchá a spôsoby, ako a s čím ich podávať neobmedzené. Zistite, ako uvariť cestoviny ako pravý taliansky šéfkuchár. Čo robiť, aby sa nelepili?

Penne, špagety, vretená či mnohé ďalšie. Uvarte si svoje obľúbené cestoviny ako v michelinskej reštaurácii! Tu je niekoľko základných pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať.

Ako uvariť cestoviny, aby sa nelepili

  1. Pomer vody a cestovín – množstvo vody hrá pri varení dôležitú úlohu a je kľúčom k tomu, aby sa cestoviny uvarili rovnomerne a nelepili sa, tzn. na 100 gramov cestovín budete potrebovať aspoň 1 liter vody.
  2. Cestoviny vložte do vriacej vody – zachovajú si tak lepšiu štruktúru. Ak by ste ich vložili do studenej alebo vlažnej vody, pomaly sa z nich uvoľní škrob a zlepia sa. Keď voda začne vrieť, znížte stupeň ohrevu/plynu a cestoviny varte bez pokrievky. Občas ich premiešajte vareškou.
  3. Pridajte kvapku oleja – ak dodržíte vyššie spomínané pravidlá, nie je potrebné uchýliť sa k tomuto triku. Mastné cestoviny nemá nikto rád a omáčka na nich nemusí poriadne držať. Ak sa predsa len rozhodnete olej pridať, pamätajte, že stačí len malé množstvo na premastenie, a to priamo na uvarené cestoviny, nie do vody.

Vodu na cestoviny vždy osoľte

Ak chcete, aby mali cestoviny výraznú chuť, musíte vodu poriadne osoliť. Platí pomer 10 gramov soli na liter vody a 100 gramov cestovín. Vodu osoľte až vtedy, keď dosiahne bod varu, avšak ešte predtým, ako do nej vložíte cestoviny. Cestoviny počas varenia soľ absorbujú, čím sa zvýrazní ich chuť.

Ako dlho variť cestoviny

Najlepším východiskovým bodom je informácia o dobe varenia uvedená na obale. Rozdielne druhy cestovín a značky budú vyžadovať odlišnú dobu varenia – väčšie a hrubšie druhy sa varia dlhšie, napr. penne v porovnaní so špagetami. Cestoviny začnite testovať približne dve minúty pred uvedeným časom. Ak ich máte radi „al dente” (mierne tvrdé v strede, keď do nich zahryznete) alebo ich budete ďalej tepelne upravovať (napr. variť s omáčkou v hrnci), môžete ich vybrať o niečo skôr.

Cestoviny okamžite sceďte

Po uvarení cestoviny sceďte a rovno podávajte – škrob, ktorý sa počas varenia uvoľnil pri chladnutí cestovín mení ich štruktúru. Stávajú sa tvrdšími, menej pružnými a lepkavými. Z toho dôvodu ich nepreplachujte ani studenou vodou (výnimka platí vtedy, ak ich použijete do studeného cestovinového šalátu). Nespotrebované cestoviny nechajte poriadne stiecť a premiešajte ich s trochou olivového oleja alebo s roztopeným maslom.

Tip: Pre ľudí s celiakiou a tých, ktorí dodržiavajú bezlepkovú stravu sú tu kvalitné bezlepkové cestoviny, bohaté na nutrične prospešné látky.

Ako skladovať cestoviny?

Aj skladovanie má svoje pravidlá. Sušené, plnené alebo uvarené – každá forma cestovín má o niečo odlišné požiadavky.

Sušené cestoviny – skladujte na suchom mieste, ako je napríklad špajza alebo potravinová skriňa. Ak je pôvodné balenie neporušené, malo by zabrániť vlhkosti či drobnému hmyzu dostať sa dnu. Po jeho otvorení zvyšok cestovín presypte do vzduchotesnej nádoby. Takto uskladnené vydržia až jeden rok.

Plnené cestoviny – napr. tortellini alebo ravioli skladujte v chladničke. Ich trvanlivosť je zvyčajne niekoľko týždňov.

Uvarené cestoviny – cestoviny, ktoré prešli varom a omáčku skladujte v samostatných nádobách v chladničke. Môžete ich opätovne zohriať v hrnci (cestoviny vložte do cedníka a ponorte do vriacej vody na jednu minútu) alebo mikrovlnnej rúre (predtým je odporúčané postriekať ich trochou vody). 

Zdroj foto: Narsil / Adobestock.com